Inloggen

KC de Vlindertuin

preview
Nieuwsbrief 2019-2020 nr. 1
Vanuit de directie
Deze week hebben we vanwege de warmte het onderwijsprogramma aangepast. We hebben wat eerder of juist later buiten gespeeld of gewerkt zodat we zo min mogelijk last hadden van de zon. Gymmen hebben we aangepast gedaan en ook het tempo mocht wat lager. Gelukkig hebben we de temperatuur in de school nog acceptabel kunnen houden, waardoor de kinderen toch lekker hebben kunnen werken.
 
Afbeeldingsresultaat voor zon
 
Reminder:
Volgende week dinsdagavond is de informatieavond. Deze start om 19.00u in de gymzaal  voor alle ouders, waarna gelegenheid is om in de klassen een kijkje te nemen. Om 19.45u is er een informatief praatje voor de ouders van de groepen 6/7/8 in de klas. 
 
 
Heeft u nog oude maar wel nette vaatdoekjes, theedoeken of keukenhanddoeken? Wij zijn hier heel blij mee.
 
Denkt u weer aan de veiligheid van de kinderen rondom school? Vooral met het wegbrengen en ophalen kan het erg druk zijn, waardoor kinderen soms slalommend op de fiets de school kunnen bereiken.
De kinderen van groep 8 gaan de komende periode buiten ouders die goed geparkeerd staan belonen met een leuke kaart. 
Welkom

Wij heten de volgende kinderen van harte welkom op Basisschool de Vlindertuin:

 

Jevano, Reina, Roos, Sedra, Luc, Milan, Daan, Zoya, Jayden, Jeniyah en Ava.

Afbeeldingsresultaat voor basisschool de vlindertuin den bosch

 

Even voorstellen!

Ik ben Minka Hexspoor, 32 jaar en woon in Heeswijk Dinther samen met mijn vriend en dochter van (bijna!) 10 jaar. In mijn vrije tijd lees ik, doe ik graag leuke dingen met mijn dochter en gezin en spreek ik vaak af met vrienden of familie.

 

De afgelopen 9 jaar heb ik gewerkt voor een kinderopvangorganisatie in de regio Boxtel. Begonnen als pedagogisch medewerker en doorgegroeid naar VVE coördinator, unitcoördinator en pedagogisch beleidsmedewerker en coach.

 

Omdat ik ook graag eens een kijkje in de keuken van het onderwijs wilde nemen ben ik dit nieuwe avontuur aangegaan. Vanaf dit schooljaar ga ik bij KC de Vlindertuin aan de slag als interne coach!
Mijn werkzaamheden als interne coach zijn heel divers. Jullie zullen mij zowel op het kinderdagverblijf als op de basisschool tegenkomen. Op maandag-, dinsdag- en donderdagochtend zal ik het groepje ‘rupsen’ (peuter-kleuterplein) gaan begeleiden in hun ontwikkeling. Door de extra aandacht in een kleine groep is het mogelijk om door middel van spelverrijking verdieping aan te brengen in het spel. Naast deze extra spel- en taalimpuls versterkt deze groep de doorgaande lijn van kinderopvang naar basisschool, een belangrijke samenwerking waar ik me de komende tijd voor ga inzetten. Daarnaast zal ik als leerkrachtondersteuner en onderwijsassistent in diverse klassen te vinden zijn!

 

Inline image

Faqta

Dit jaar zijn wij begonnen met een nieuwe methode, namelijk Faqta.

Faqta is een methode voor wereldoriëntatie waarbij gewerkt wordt met verschillende thema's binnen de hoofdlijnen geschiedenis, aardrijkskunde, natuur & techniek. Het is een digitale methode waarbij er voor gekozen kan worden om de lessen klassikaal te geven maar leerlingen kunnen een les ook zelfstandig (eigenaarschap) op hun chromebook maken. Binnen de lessen worden er educatieve filmpjes gekeken, teksten gelezen en veel plaatjes bekeken. Ook kan er met schoolbrede (groep 1 tot en met 8) thema's gewerkt worden.

De hele school, alle groepen werken op hetzelfde moment met eenzelfde thema, bijvoorbeeld kunst, muziek, programmeren, magische media, geld, duurzaamheid etc. Binnen faqta kunnen leerlingen ook hun eigen interesses volgen en bijvoorbeeld een eigen onderzoekje opzetten. Naast kennis stimuleren we met faqta ook een onderzoekende houding bij de leerlingen.

-

Mijn rapportfolio

Het komende schooljaar zullen we in de groepen 3 t/m 8 met een vernieuwd rapport gaan werken.
Aangezien het onderwijs zich steeds meer richt op de brede en individuele ontwikkeling van de leerling is de behoefte ontstaan om de ontwikkeling over een langere periode te volgen. Mijn rapportfolio is een instrument dat de leerling, leerkracht en ouders op een heldere en grafische leuke manier, inzicht geeft in de persoonlijke ontwikkeling van het kind, gedurende zijn hele schoolloopbaan. 
Het is een rapport waarin een combinatie is gemaakt tussen vakinhoudelijke ontwikkelingen, maar ook de talenten, cito gegevens en sociale vaardigheden van uw kind zullen terug te vinden zijn in het rapport. 
Verdere informatie over het werken met het vernieuwe rapport volgt nog. 

Natuurouders

De natuur in met leraar en kinderen!

Wordt u onze natuur(groot)ouder?

Samen met de leraar en kinderen natuur beleven daar waar het hoort: In de natuur!

Op 4 september 2019 start een korte, gratis cursus voor natuur(groot)ouder waarin u de praktijk van natuuronderwijs ervaart en meer inzicht verwerft om kinderen, onder supervisie van de leraar, te begeleiden in de natuur.

 

Het is belangrijk en leuk dat kinderen niet alleen in de klas, maar juist ook buiten kennis kunnen maken met natuur en milieu. Verwondering staat centraal.

 

Natuurouders zijn (groot)ouders of andere vrijwilligers die het zinvol vinden en er plezier in hebben om samen met kinderen op onderzoek te gaan in de natuur.

Natuurouders helpen de leraren bij de organisatie en uitvoering van practische natuur- en milieulessen. De leraar blijft verantwoordelijk voor de les.

Inline image

De natuur(groot)oudercursus bestaat uit 7 lessen met theorie en praktijk. Een kleine greep uit wat er wordt geleerd:

  • ervaring opdoen met werkvormen en veldwerk;
  • basiskennis van natuur en milieu opdoen of uitbreiden;
  • inzicht krijgen welk lesmateriaal beschikbaar is;
  • meer inzicht krijgen in de omgang met kinderen en hoe kinderen leren.

De theorieavonden vinden plaats op woensdag van 20.00 – 22.00 uur. Deze worden gegeven in het instructielokaal van de Brede Bossche School Nieuw Zuid op 4 en 18 september en 2 oktober.

Het praktijkgedeelte vindt in de natuur plaats op zaterdagochtend vanaf 9.00 uur tot circa 12.00 uur op de volgende data: 14 en 28 september, 12 oktober en 9 november 2019.

Op 9 november voeren de cursisten alleen of met een groepje een veldopdracht uit om het certificaat te behalen. Daarvoor kunnen zij het geleerde en het cursusboek benutten. Bovendien ontvangen cursisten daarvoor een tasje met veldwerkmaterialen zoals loeppotje, spiegeltje, zoekkaarten, etc.. .

 

Inline image

 

Meer weten of aanmelden?

 

Mail naar natuuroudercursus@ivn-s-hertogenbosch.nl

Kijk ook op de website van

IVN ’s-Hertogenbosch: www.ivn-s-hertogenbosch.nl

onder de knop natuurouders

Basisschool de Vlindertuin - Jac. van Looystraat 5 - 5216 SB - 's Hertogenbosch - Tel: 073-8511450